Prima Casa 2 a ajuns in Monitorul Oficial: Guvernul a alocat garantii de 700 mil. euro pentru 2010

Guvernul a alocat in 2010 garantii in valoare de 700 de milioane de euro pentru noua forma a programului "Prima casa", potrivit normelor publicate in Monitorul Oficial.

Documentul consemneaza aplicarea plafoanelor de garantare de 60.000 de euro pentru locuintele deja construite, respectiv 70.000 de euro, pentru cele care urmeaza sa fie construite.

In cazul in care imobilele sunt construite de catre asociatii fara personalitate juridica constituite din minimum 7 beneficiari, plafonul de garantare este 75.000 de euro.

In continuare, garantia statului poate reprezenta cel mult 95% din valoarea estimata a imobilului, fara depasirea plafoanelor mentionate.

Potrivit normelor publicate, in cadrul programului "Prima casa" vor putea fi achizitionate doar imobile care se incadreaza in clasele de eficienta energetica A, B sau C.

Sursa: www.zf.ro


Certificate energetice obligatorii din martie

In curand, romanii cu locuinta proprietate personala vor fi obligati sa aiba, in afara actelor casei, si un certificat energetic. Sistemul de clasificare va fi asemanator celui aplicat la aparatele frigorifice.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, remis Ziare.com, prin certificatul energetic, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului. Aceasta performanta va fi privita din doua puncte de vedere.

Astfel, va fi luat in calcul consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat.

Al doilea factor care va conta la certificatul pe care toti romanii proprietari vor fi nevoiti sa il aiba este eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A-eficienta energetica ridicata, la clasa G-eficienta energetica scazuta), functie de consumul total anual specific de energie.

De asemenea, certificatul contine o serie de recomandari pentru imbunatatirea calitatii locuintei, din punctul de vedere al consumurilor energetice.

Majoritatea cladirilor vechi din Romania sunt incadrate in clasele energetice C si D avand consumuri specifice anuale pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat peste 200 kWh/m2an.

Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate. Certificatul energetic pentru cladiri va redeveni obligatoriu din luna martie 2010.

http://www.ziare.com


Construiesti o noua casa ? Construieste-o mai inteligent!

Sunt multe metode de a construi o casa care īti va economisi banii pe termen lung. Majoritatea constructorilor nu aleg īn mod normal produse eficiente energetic cānd construiesc o casa, deoarece produsele costa de obicei ceva mai mult, ceea ce le sustrage din profit. Dar pentru viitorul proprietar, se merita sa cheltuiasca un pic mai mult acum, pentru a economisi mai tārziu. Majoritatea oamenilor nu construiesc o casa si se muta cātiva ani mai tārziu, asa ca nu trebuie sa-ti faci griji īn legatura cu returnarea banilor. Iata niste lucruri pe care le poti face pentru a construi o casa mai eficienta energetic.

Īncalzirea standard este cel mai des cel mai mare consumator de energie din casa. Alege o metoda de īncalzire mai eficienta energetic pentru īnceput, foloseste una care ofera sisteme zonale asa īncāt sa poti alege care zone din casa ai nevoie sa fie īncalzite si care nu. Deasemenea, termostate programabile asa īncāt sa nu fie nevoie sa-ti amintesti sa scazi temperatura cānd pleci la munca zilnic.

Urmatorul cel mai mare utilizator de energie īl reprezinta īncalzirea apei. Gazul natural este cel mai eficient mod de a īncalzi apa, si asigura-te ca alegi unul potrivit marimii casei tale. Ferestrele si usile pot fi mari contribuitori la pierderea caldurii din casa. Asigura-te ca alegi unele bine evaluate din punctul de vedere al eficientei energetice, si asigura-te ca sunt corect sigilate la vremea instalarii.

La alegerea aparatelor, cautati-le pe cele mai eficiente din punct de vedere energetic. Īntotdeauna uitati-va dupa emblema Energy Star. Se gasesc multe optiuni pentru iluminare. Lampile, becurile si senzorii de miscare eficiente energetic sunt doua metode foarte bune de a scadea costurile la iluminare.

Chiar si modificarea peisajului te poate economisi energie si bani. Prin pozitionarea unui copac īntr-un loc strategic, ar putea oferi umbra casei vara si sa mai scada costurile cu aerul conditionat.

Sursa: green-blog.com


 

© 2010 POLIEDRA. Toate drepturile rezervate

Web Design by greens